FORGOT YOUR DETAILS?

Az ország tortája 2016-ban // Hungary’s Cake 2016

Szerző: / szombat, 20 augusztus 2016 / Kategória: Blog
FotoJet Collage

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évről évre meghirdeti a Magyarország Tortája elnevezésű pályázatot. A Magyarország Kormányának megbízásából életre hívott versengésen az Ipartestület minden évben innovatív, kreatív ötleteket, főleg a magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat vár a „versenyzőktől”, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. A győztes tortát idén is bemutatják a Magyar Ízek Utcájában.

Az ország tortája 2016-ban

Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.

A szakmai versengés négy fordulós volt: az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri tíz tortát, a második körben a tízből a három döntőst, majd újrakóstolták a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a negyedik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választották meg a győztest.

GDektkqTURBXy9mMTQxNWQyZmEzNWUwZTJkZmJhZGNmYzVlOTJiNmI0Ny5qcGVnkpUDACnNBLDNAqOTBc0DFM0BvA

2016-ban Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az “Őrség Zöld Aranya” torta nyerte el az ország tortája díját. A tehetséges fiatal cukrász megvédte címét, hiszen a tavalyi győztes tortát is ő készítette.

Az „Őrség Aranyának” méltán nevezett torta a hagyományos őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

MOT_2016_A4_small4

Augusztus 20-ától lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában, melyek címe megtalálható a www.cukraszat.net oldalon, ahol a győztes alkotás receptje is nyilvános lesz augusztus 20-ától.

Magyarország tortái az elmúlt években:

2015 – Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamell torta (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján)
2014 – Somlói Revolúció torta (Damniczki Gyula Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
2013 – Milotai mézes diósgrillázs-torta (Bacskó Szilárd – Major Cukrászda, Budapest)
2012 – Szabolcsi almás máktorta (Pintér Zsolt – Kokó Cukrászda, Veszprém)
2011 – Kecskeméti barackos kölestorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
2010 – Szilvagombóc torta (ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin – Sulyán Cukrászda, Veresegyház)
2009 – Pándi meggytorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
2008 – Szatmári szilvatorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)
2007 – Madártejtorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest)

Magyarország Cukormentes Tortája 2016-ban

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 2012 óta évente megszervezett versenyen a cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára.

Idén az “Áfonya hercegnő” tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrászmester édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert.

Az “Áfonya hercegnő” tortája eleganciát sugároz, a szép, letisztult formához harmonikus ízkombináció társul. Különösen izgalmas attól, hogy valamennyi íz külön-külön is érvényesül. Mindent érezni, amit a torta előzetesen, látványában ígér, vagyis a fanyar áfonyát, a szeder és ribizli pikáns, savanykás ízét, valamint a könnyű joghurtot, a roppanós mandulát. A kreáció tetején a mandularopogós szeletkék mintegy megkoronázzák a tortát.

afonya_hercegno_teljes

A győztes édesség egyik legnagyobb erénye az alapanyag választásban rejlik. A cukrász törekvésének köszönhetően alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű desszert született, melyet bátran fogyaszthatnak cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet 8,8 g szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz.

12400961_480417_2456e1d176db424eeb7be3afe35fcf74_wm

Az Egy Csepp Figyelem Alapítványról

Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete 2005 óta több tízezer emberhez ért el ingyenes vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-méréseivel. Az alapítvány számos programja közül a legfontosabbak: „Belevalók” ingyenes továbbképző program pedagógusoknak, a Cseppont Patikahét, az „Egyszer Élünk” szűrőkörút, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny és ingyenes családi egészségnapja, az Egy Csepp Világnap.

További információ a győztes tortáról és az alapítványról: www.egycseppfigyelem.hu

Forrás: http://augusztus20.kormany.hu/magyarorszag-tortaja-2016

Hungary’s Cake 2016

Every year, on the day when Saint Stephen founded the Hungarian State, 20th of August, the ‘Cake of Hungary’ is introduced to the public in Budapest and all around the confectioneries in the country. It was the 10th year that the Hungarian Confectioner Craftsmen Corporation invited entries for the best cake. Now the jury has chosen the one, which was presented in the Parliament last Thursday. Ádám Pataki, the member of the Hungarian Confectioner Craftsmen Corporation’s presidency said that a record number of applicants entered this year’s competition and the winner cake not only represents Hungary in its colours, but its consistency is also innovative, as it features pumpkin-seed three times. As always, they were looking for innovative, creative ideas, natural ingredients and recipes reflecting Hungarian flavours. Nosalty.hu writes that the professional jury chose the ‘Cake of Hungary’ out of 43 entrants. The winner cake is the creation of Gellért Szó, confectioner from Salgótarján, and it is called ‘The Green Gold of the Őrség’. The confectioner secured his title, because he was the creator of last year’s ‘Cake of Hungary’ as well.

The Green Gold of the Őrség – Gellért Szó, G&D Craftsmen Confectionery, Salgótarján

A white chocolate loose ganache is put on a pumpkin-seed batter. A praline is made out of roasted, ground pumpkin-seed, sugar and cool extruded pumpkin-seed oil of the Őrség, to which white chocolate, peeled waffle and pumpkin-seed oil are added in order to form a crispy layer. This crispy layer is placed on top of the loose ganache, which is followed by another white chocolate ganache layer. Then come a raspberry jelly layer and another ganache layer. The layers are glazed with a white chocolate, pumpkin-seed oil frosting, and decorated with circles made of ganache and tempered, painted cacao-butter white chocolate.

41674ff4e9bbad2adcfd466c6000a174_XL
What inspired the cake? “I haven’t really found pumpkin-seed cakes in Hungary, although I think that it is a very versatile ingredient and gives a unique flavour to desserts. Moreover, it is very healthy and gives a plus to the colour scheme, thus resulting in a unique appearance as well. The pumpkin-seed oil and the white chocolate form a very pleasant, harmonic flavour combo, which I’ve also tasted in Italy. The pumpkin-seed oil used for the cake is produced by a lovely family in the Őrség, where this oil is girdled with traditions” said Gellért Szó.

magyarorszag-tortaja-2016

The ‘Sugar-free Cake of Hungary’

The Egy Csepp Figyelem Charity and the Hungarian Confectioner Craftsmen Corporation have been inviting applications for the ‘Sugar-free Cake of Hungary’ title since 2012. The aim of the competition is not only the introduction of sugar-free recipes and technologies, but it also wants to attract attention to the importance of a healthy lifestyle.

egycsepptorta16550

The winner of this year’s competition is the ‘Blueberry Princess’ cake made by the Tortavár Confectionary in Budapest. Confectioner Zsolt Pechtol’s dessert doesn’t have any added sugar, synthetic additives or preservatives. László Nádori, the president of the ‘Sugar-free Cake of Hungary’ jury said that the carbohydrate and calorie content of the entered cakes have been continuously decreasing since 2012. One slice of the winner cake contains only 228 calories and 8,8 grams of carbohydrates. The appearance of the cake is “princely”, its flavours are dominated by blueberry, blackberry and red-currant, which are in perfect harmony with the yogurt and sweet almonds. Photos: www.facebook.com/GregoryIronPhotography, TortavárCukrászda, MTI Copy editor: bm Source: http://www.nosalty.hu/

Source: http://dailynewshungary.com/cake-hungary-2016/

TOP