FORGOT YOUR DETAILS?

Augusztus 20-i programok Budapesten // St. Stephen’s Day Firework Programmes in Budapest

Szerző: / péntek, 19 augusztus 2016 / Kategória: Blog
11886188_10153168787214472_7785125141021137946_o

☀️ Augusztus 20-i programok Budapesten 2016 ☀️ / St. Stephen’s Day Firework Programmes in Budapest 

Évről-évre ünneplés és tiszteletadás vár minket az Államalapítás Ünnepén, augusztus 20-án.

Az augusztus 20-i fővárosi rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok százezer érdeklődőt méltán vonzó esti tűzijáték.

Ne maradj le Te sem Budapest legjobb programjairól!

PROGRAM

8.30-9.30 Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása
után Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntője
és a honvédtisztek avatása a Kossuth téren
                 Ünnepi beszédet mond Áder János köztársasági elnök

9.00-24.00 Magyar Ízek Utcája a Lánchíd utcában

10.00-18.00 Szent Korona-látogatás az Országházban

10.00-21.00 Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

10.00-21.00 Családi programok és koncertek a Clark Ádám téren

10.00 Gyerekműsor a Buborék Együttessel
11.00 Magyarország Tortája
11.30 Szent István-napi kenyér
16.00 Petruska
17.30 Supernem
19.00 Anna and the Barbies
20.00 Üzenőlánc a Petőfi rádióval

14.30 Aratómenet a Szent György tértől és kenyéráldás a Szent István-szobornál

17.00 Ünnepi Szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István Bazilikánál

21.00-21.30 Ünnepi tűzijáték

Ismét a Bálna Terasz csodálatos panoráma teraszáról lesz az egyik legizgalmasabb megtekinteni az idei tűzijáték csodálatos fény játékát.

Ünnepeld  Te is az államalapítást a Bálna Teraszon és élvezd a csodálatos budapesti panorámát.

Panorámás Tűzijáték nézés a Bálna Teraszon

Fotó: BalnaTerasz.hu

Fotó: BalnaTerasz.hu

 

Ünnepi Tűzijáték 2016

Helyszín: Budapest – látványközpont a Lánchíd és az Erzsébet híd között
Időpont: 2016. augusztus 20., 21.00–21.30

Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven este 21 órakor kezdődik. A  nézők számára idén a Duna-part pesti oldalán a Parlament déli tornya és a Szabadság híd közti területről ( az Id. Antall József rkp., Jane Haining rkp. és Pesti alsó rkp.), míg a budai oldalon a Battyhány tér és az Erzsébet híd közötti területről (a Sztehlo Gábor rkp. és Friedrich Born rkp. vonaláról), ill. a Tabánból nyílik majd élvezhető látvány. Az elsődleges látványközpont a Duna mindkét oldalán a Lánchíd és Erzsébet híd közötti rakpartokon lesz, innen lehet a legtökéletesebben élvezni a tűzijátékot.

 

A budapesti tűzijáték idén összesen 21.000 db látványeffektet tartalmaz. 5.300 db pirotechnikai elemet indítanak el több mint 4.300 lépésben. Látható lesz csaknem 3.500 nagy kaliberű tűzijáték bomba és -mozsár, illetve mintegy 2.000 római gyertya lövés. A legnagyobb kaliberű kilőtt tűzijáték bomba 250mm-es 12-15 kg tömegű lesz.

A tűzijáték elemeinek össztömege körülbelül 4 tonna (csak a pirotechnikai robbanóanyagok nettó súlya 2,5 tonna), melyek elindítása rádió vezérelt modulokkal történik, de az 5.300 elem bekötéséhez így is szükség lesz csaknem 53 km drótra, elektromos vezetékre.

A tűzijáték telepítése augusztus 15-én kezdődik, majd folyamatosan zajlik több helyszínen a biztonsági előírások maximális figyelembevételével. A telepítést 30 szakértő végzi, ám az ünnepi tűzijáték előkészítésében további 20-25 szakember is részt vesz.

Idén is ünnephez méltó zenei aláfestéssel gyönyörködhetünk a látványban, amelyben megjelenik piros-fehér-zölddel a nemzeti lobogó, vagy kék-sárga kombinációval az EU, illetve kékkel a Duna színe. Az ünnepi tűzijáték látványdramaturgiája idén első sorban az államalapításhoz és Szent István királyhoz kapcsolódik, a fináléban hangsúlyos teljes arany és ezüst blokkok a Szent Koronát és István király szentségét szimbolizálják.

A kísérő zenei összeállításban felcsendülnek az immár négy évtizede hatalmas népszerűségnek örvendő, a Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült Szörényi Levente és Bródy János zenészek neve fémjelezte István, a király című rockopera felfrissített részletei a 2008-as A Társulat előadóinak tolmácsolásában, amely a nagysikerű dalmű 25 éves jubileumára készült. A zenei kompozíció összeállításában az előző évek hagyományait követve a Petőfi Rádió szakemberei is részt vettek. A rockopera a látványra jóval nagyobb hatást gyakorol, mintha egy szokványos zenei háttér lenne: némi túlzással fényjátékban is operai, nagyobb szabású hatásokat kíván meg a történet, a karakterek, a zenei hangulatok figyelembevételével. Így a történet, a zene és a tűzijáték még inkább kiegészítik és egymás hatásait még jobban felerősítik.

Az egyes pirotechnikai elemek indulása, vagyis a lövésterv, a zene ritmusához igazodik. Számítógépes szoftver vezérli a folyamatot, amely századmásodpercnyi pontossággal vezérli a tűzijátékelemek indítását. Az innovatív, modern vezérlés nemcsak a látvány folyamatos fokozását teszi lehetővé, de megfelel a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági elvárásoknak is. A tűzijáték bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomásra leállítható, sőt adott esetben a berendezés arra is lehetőséget nyújt, hogy a tűzijátéknak csak bizonyos részeit, egyes pirotechnikai elemeit állítsák le, miközben más elemek kilövése zavartalanul folytatódhat.

A hatóságok, biztonsági szervek, pirotechnikai szakemberek és a biztonságért felelős Operatív Törzs között zártláncú, titkosított rendszeren keresztül zajlik a folyamatos kommunikáció. A tűzijáték idején az ún. Vezetési Pontról valamennyi érintett helyszín belátható és minden biztonságért felelős szervezet képviselője jelen van, hogy szükség esetén azonnal megtörténjen a megfelelő beavatkozás, ám a remények szerint erre nem fog sor kerülni.

Szintén a biztonságot szolgálják a szerelvények speciális műszaki tulajdonságai, pl. azok a repeszmentes keménypolietilén vetőcsövek, amelyek tűz- és robbanásálló kalodarendszerbe rögzítve biztosítják a pirotechnikai elemek kilövését.

Az ünnepi tűzijáték teljes ideje csaknem 30 perc lesz, a látványdramaturgiát csak néhány rövid füstszünet szakítja meg.

A tűzijáték zenéjét a Petőfi Rádió, a tűzijáték egészét pedig az M1 és a Duna Tv élőben közvetíti.

☀️ St. Stephen’s Day Firework Programmes in Budapes ☀️

20. August-St. Stephen’s Day Firework

20th August is St. Stephen’s Day in Hungary and it is a public holiday. We celebrate the foundation of the Hungarian state more than 1000 years ago. The new bread is blessed on this day too.
Countless programs await both locals and tourists all the day round. Besides commemorations organized by political parties, there will be numerous other exciting things to do, especially for families with children.

Fotó: Baka Szabolcs / BalnaTerasz.hu

Fotó: Baka Szabolcs / BalnaTerasz.hu

 

Festivities start in the morning with the raising of the Hungarian flag and continue on all day long, culminating in a spectacular fireworks display over the Danube.

Learn about the variety of programs to plan your day well and catch a glimpse into Hungary’s history, culture, and gastronomy. Have a wonderful August 20th National Holiday in the Hungarian capital!

Our offer the best panorama terrace in Budapest, Bálna Terasz. More info about it: www.balnaterasz.hu

Fotó: Baka Szabolcs / BalnaTerasz.hu

Fotó: Baka Szabolcs / BalnaTerasz.hu

 

TOP