FORGOT YOUR DETAILS?

Tippek, hogy ébren maradj a vizsgára készülések közben

Szerző: / vasárnap, 24 január 2016 / Kategória: Blog
stay-awake-all-night-to-study

Mindenki tudja magáról, hogy nappal, vagy éjjel aktívabb és mikor tud jobban tanulni. Ha nappal jobb a memóriád és jobban tudsz koncentrálni, ne erőltesd az éjszakai készülést, még akkor sem, ha a többiek éjszaka aktívak.

Eleve egy jó stratégiát kell kitalálnod az időd beosztására és nem szabad beleesned abba a hibába, hogy 2 hétig csak rakosgatod a könyveket és jegyzeteket, keseregsz, majd 5 nap alatt kell mindent ledarálni. A vizsgaidőszak legfontosabb része az ideális idő menedzsment.

Veszélyforrás lehet a szorgalmi időszak után az, hogy „végre” otthon lehetsz, csábít a filmnézés és az alvás is. Biztosan ismerős, hogy elkezdesz tanulni és annyira izgalmas a tananyag, hogy kisvártatva belebólintasz a spirálfüzetbe és arra ébredsz, hogy az belefúródott az arcodba. A folyamatos álomkórt akár nappal, akár éjjel simán lehet kezelni, csak ügyesen kell bánni a koffeinnel.

energy

Például az energiaitalokat felejtsd el gyorsan! Pillanatnyi feldobottság-érzés, körülbelül félórás koncentráció…majdmélyrepülés és még álmosabbá, dekoncentráltabbá válhatsz. A finom kávéval, lattékkal is ez a helyzet: egy időre helyre tesznek, de, például, ha eleve kávézol, akkor semmi változást nem fogsz tapasztalni. Ráadásul szintén csak egy kis időre dob fel. Válaszd inkább a teákat, azon belül is érdemes a zöld teát, a maté teát, vagy a török feketeteát. Nem dob fel hirtelen, de nincs is leszálló ág, konstans éberebb leszel és jobb lesz a koncentrációd.

Jobban jársz, ha nem eszel nehéz ételeket, mert szintén belassítanak. Fehérjedúsan táplálkozz a vizsgaidőszak alatt, kevés szénhidráttal, sok zöldséggel, gyümölccsel, hallal. Nem lesz kajakómád, ami szintén okot adna a szundikálásra.

junk_food

Ha nagyon teli van a fejed, unod az egyhelyben gubbasztást, fuss egy kört, dobj be egy fitness DVD-t, mozogj! Utána sokkal gördülékenyebben megy majd a tanulás.

Ne tanulj zenére! Örök hiba, hogy sokan zenét hallgatnak tanulás közben, mert bizony szétszéled a koncentráció. Ha azzal nyugtatod magad, hogy csak kis ambient/chill out zenét tolsz – felejtsd el! Attól még egyszerűbb elaludni.

K1zeSNF4jJ_1410541612809

Végül pedig, számolj úgy, hogy az XY vizsga előtt egy nappal már csak át kelljen nézni az anyagot, és nem akkor pánikban nekiesni.

Bulizz az ország legnagyobb vizsgazáró bulijában Január 28-án, Csütörtökön a Hi5 Thursdays bulijában az Ötkertben! Belépés Diákigazolvánnyal egész éjszaka Díjtalan! 

VIZSGAFINALE facebook_poszt2

Tagged under: , , , ,
TOP